Preskočiť na obsah
ENGLISH INFO
Grafická verzia - Verzia pre slabozrakých - Textová verzia Odoberať RSS RSS

Bociany sa vrátili

Dátum: 26.03.2008 | Rubrika: Životné prostredie | Komentáre (3)

Na úprimnú radosť všetkých občanov mesta, privítal na Veľkonočnú nedeľu starý a osirelý pivovarský komín viac ako vzácnu návštevu. Svojich dlhoročných a neodmysliteľných nájomníkov - párik bocianov, ktorí si ku nám prišli založiť svoje nové potomstvo ...

 

 

Bociany sa vrátili

Najkrajšie obdobie roka je definitívne tu!

 

           Na úprimnú radosť všetkých občanov mesta, privítal na Veľkonočnú nedeľu starý a osirelý pivovarský komín viac ako vzácnu návštevu. Svojich dlhoročných a neodmysliteľných nájomníkov - párik bocianov, ktorí si ku nám prišli založiť svoje nové potomstvo. Zalistujme si v krátkosti encyklopédiami, čo všetko vlastne o nich vieme i nevieme:

            Bocian biely (Ciconia ciconia) predstavuje živočíšny druh z čeľade bocianovité, o výskyt a ochranu ktorého sa v poslednej dobe intenzívnejšie ako o iné druhy zaujíma nielen odborná, ale i širšia laická verejnosť. V súčasnosti je typickým vtákom vidieckych sídiel, a to nielen na juhu Slovenska. Ľudia mu pre jeho majestátnosť, rozvážny pohyb, dôstojné sfarbenie a príkladnú rodičovskú starostlivosť pripisujú v poverách vlastnosti, ktorými si získava ich stály obdiv. Vzťah občana k bocianovi je meradlom kultúrnosti spoločnosti i záujmu štátu o ochranu prírody. Z týchto dôvodov je bocian biely v centre pozornosti a predmetom záujmu odborníkov u nás už viac ako 55 rokov. Bocian biely na území Slovenska patrí ku chráneným živočíšnym druhom. V Červenej knihe ohrozených a vzácnych druhov živočíchov je zaradený k druhom vyžadujúcim si ďalšiu pozornosť. Pre handicapované jedince sú dokonca zriadené chovné priestory v rehabilitačných zariadeniach SAŽP a ZOO.

            Bocian biely dosahuje veľkosť husi (dĺžka tela je 1 020 mm, krídla 580 mm, chvosta 228 mm). Chrbát, hlava, krk a brucho sú celé biele, na konci krídel je čierny. Zobák a nohy má červené. Mláďatá majú zobák tmavý, neskôr hnedastý až svetločervený. Dúhovka mláďat je sivá, u dospelých jedincov tmavohnedá. Vcelku je vták biely s čiernymi krídlami. Je klasickým hniezdičom. Na jar prilieta v priebehu marca, odlieta v auguste až v septembri. Žije v nížinách, v močaristých krajoch, na lúkách, hniezdi na komínoch a stromoch v obciach, na okraji lesov a pod. V apríli až v máji znáša 3-4 biele vajcia o veľkosti 66-82 x 46-56 mm. Sedí na nich 30-34 dní. Živí sa drobnými stavovcami, obojživelníkmi, hrabošmi, drobnými vtákmi, ale aj hmyzom a červami.

            Na Slovensku je hojne rozšírený. V posledných rokoch preniká aj do podhorských oblastí, zatiaľ čo v nížinách badať jeho čiastočný úbytok. Vyskytuje sa až do nadmorskej výšky 1 000 m. Priemerná hustota na 100 km2 sú dva hniezdiace páry. Bocian je zákonom chránený pre svoju užitočnosť a teší sa ochrane aj medzi pospolitým ľudom. Krajinné zmeny v posledných rokoch (vysušovanie močiarov, regulácia vodných tokov) nepriaznivo ovplyvňujú možnosti potravy, a tým i jeho existenciu v našich nížinách.

Základné charakteristiky bociana bieleho:

  • Rad: brodivce
  • Dĺžka tela: 110 cm
  • Rozpätie krídiel: 180 cm
  • Hmotnosť: samec  2 610 g, samica  2 275 g
  • Počet vajec: 3 - 4 ks
  • Doba inkubácie: 30 - 34 dní
  • Doba odchovu mláďat: 54 - 40 dní 
  • Dĺžka života: 25 rokov
  • Potrava: žaby, ryby, hady, hmyz, drobné cicavce
  • Sociabilita: páry a malé skupiny, ale i veľké migračné skupiny
  • Výskyt: lúky a močiare Európy, Ázie a Afriky

(tch)

 

Pozri súvisiace odkazy - okrem iného napríklad Atlas hniezdisk v lokalite ILAVA (pod fotografiami) ...


 

 

Fotografie

Súvisiace odkazy:

Predchádzajúce aktuality