sk

mesto ILAVA
mesto
Ilava

Vyhlásenie mimoriadnej situácie pre lokalitu Sihoť

Z dôvodu zaplavenia železničného podjazdu Mesto Ilava vyhlásilo dňa 21.2.2021 o 11:00 hod. mimoriadnu situáciu pre lokalitu Sihoť až do odvolania.

Oznamujeme obyvateľom, že dnes, dňa 21.2.2022, opätovne v dôsledku dažďa a pretrvávajúcej technickej poruchy na čerpadlách v podjazde pod železničným mostom došlo cca o 9:15 hod. k zatopeniu podjazdu.

Technológia  čerpadiel v podjazde pod železničným mostom je v majetku Železníc SR. Napriek opakovaným urgenciám kompetentných orgánov zo strany mesta Ilava sú v nefunkčnom stave a nedochádza k odčerpávaniu dažďovej vody čerpadlami zo zberných nádrží. Ide o dlhodobý problém, výjazdy dobrovoľných hasičských zborov k odčerpávaniu vody v podjazde sa za posledné mesiace neustále opakujú. K uvedenému stavu zasadal dňa 18.2.2022 aj Krízový štáb mesta Ilava, ktorý sa pripravoval na situáciu v prípade ďalšieho zaplavenia.

Mestská polícia Ilava od rána monitorovala situáciu a ihneď, ako došlo k zatopeniu, bol kontaktovaný vlastník – ŽSR, integrovaný záchranný systém SR aj kompetentné orgány.

Primátor mesta Ilava Ing. Viktor Wiedermann so zástupcom primátora Ing. Antonom Bajzíkom vykonali obhliadku situácie na mieste. Podjazd bol v tom čase zaplavený do výšky cca 15 cm a spôsobil komplikovaný prejazd jedinej prístupovej cesty pre motorové vozidlá do lokality Sihoť, ktorá má cca 1200 obyvateľov.

(Druhá prístupová cesta cez most ponad Vážsky kanál je dlhodobo uzatvorená na základe rozhodnutia v dôsledku havarijného stavu mosta.).

Na miesto boli vyslané jednotky DHZ ILIAVKA, ktoré začali s odčerpávaním vody.

Následne zasadal krízový štáb mesta Ilava, ktorý zhodnotil, že havarijná situácia čerpadiel a následné zatápanie spôsobuje ohrozenie bezpečnosti a zdravia obyvateľov v lokalite Sihoť a taktiež ohrozenie majetku a podnikateľskej činnosti právnických osôb sídliacich v priemyselnej zóne v tejto lokalite a v prípade akejkoľvek mimoriadnej situácie v lokalite Sihoť v čase zaplavenia podjazdu môže dôjsť k nezvrátiteľným škodám na živote a majetku. Primátor upozornil na to, že najbližšia možná prístupová komunikácia pre motorové vozidlá záchranných zložiek vedie obchádzkou cez Dubnicu nad Váhom – cez privádzač pri zariadení ZVJS SR a po obslužnej komunikácii Vážskeho kanála naspäť do mestskej časti Sihoť, čo je cca 15 km.

Z dôvodu, že vlastník technológie nerieši akútne vzniknutú situáciu, nereaguje na urgencie mesta Ilava a vzhľadom na to, že predpoveď počasia predpokladá zrážky v najbližších hodinách a dňoch a teda ohrozenie naďalej trvá, MESTO ILAVA VYHLÁSILO O 11:00 HOD. MIMORIADNU SITUÁCIU PRE LOKALITU SIHOŤ.

Mestská polícia Ilava, ako aj oba dobrovoľné hasičské zbory Ilava a Iliavka sú v pohotovosti, budú situáciu naďalej monitorovať a v prípade zaplavenia vykonávať záchranné práce.

-msú ilava-

Dátum vloženia: 21. 2. 2022 13:39